keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Starttimoottorin eli käynnistysmoottorin toiminta




Starttimoottori kokonaisena



Solenoidi irroitettuna




Käynnistysmoottori purettuna




Roottorikäämi ja sen ja solenoidin väliin sijoittuva vipuvarsi


Moottorin hiilet ja magneetit (kuoren sisässä)



Solenoidi

Käynnistysmoottorin suojakuoret

Käynnistysmoottorin kytkentäkaavio

Käynnistysmoottorin toimintaperiaate: Avainta käännettäessä virtalukon viimeiseen asentoon johdetaan solenoidille virta, joka luo solenoidin sisälle magneettikentän vetäen jousikuormitteisen tapin, joka on kiinni solenoidin ja roottorikäämin välisessä vipuvarressa sisäänsä täten samalla liikuttaen vipuvartta joka asettaa roottorikäämissä kiinni olevan rataspyörän itse moottorin vauhtipyörän kehälle.

Kun rattaat ovat kohdillaan, solenoidin sisälle vetäytyvä tappi aktivoi lopuksi kytkimen joka mahdollistaa virran läpikulun virtajohdolta käynnistysmoottorin hiilille. Virran kulkiessa roottorikäämille alkaa se käämien ja magneettikenttien vaikutuksesta pyörimään, pyörittäen roottorikäämin rataspyörän välityksellä moottorin vauhtipyörää käynnistäen auton.

Roottorikäämin rataspyörä on varustettu yksipuoleisella laakerilla, jotta moottorin käynnistäessä moottori ei alkaisi itse pyörittämään käynnistysmoottoria vaikka starttia pyörittäisikin vähän liian kauan.

Kun avain vapautetaan startti-asennosta solenoidille johdetun virran tulo lakkaa ja tappi putoaa jousen voimalla takaisin alas lopettaen käynnistysmoottorin hiilille johdetun virran, poistaen samalla myös itse rataspyörän vauhtipyörän kehältä.

Näin se auton käynnistys siis tapahtuu!

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä. Meillä on tosiaan auton kanssa ollut ongelmaa, se ei nimittäin meinaa käynnistyä. Voi olla, että apukäynnistys pitää vielä soittaa, jos ei sitä pian saa huoltoon. Ikäviä juttuja. https://www.hinausjariantero.fi/palvelut/apuvirta

    VastaaPoista
  2. Meidän Skodalla on ollut käynnistymisongelmia. Se on nyt pihassa seisonut jo jonkin aikaa, ilman että on ollut liikkeellä. Löytyy toinen auto onneksi. Nyt on Skoda lähdössä autokorjaamolle lähipäivinä. https://www.sujuteam.fi/yritys

    VastaaPoista