tiistai 18. syyskuuta 2012

Rengastyö






Aluksi rengas tyhjennetään ilmasta. Tämän jälkeen rengasta painellaan reunoista molemmin puolin sisäänpäin.




Sitten rengas asetetaan koneeseen, joka kiinnittyy vanteeseen jolloin pyörää voi pyörittää.









Renkaan reunan alle asetetaan kiila ja rengasta pyöritetään koneella hitaasti jolloin renkaan reuna nousee pois vanteelta. Tämä tehdään renkaan ylä- ja alareunalle jolloin rengas lähtee pois vanteelta.




Sitten levitetään renkaan vannepinnalle rengasrasvaa.




Sen jälkeen käytetään taas kiilaa ja kiilataan kumi takaisin paikoilleen vanteelle.




Täytetään kumi ja sen jälkeen pistetään se tasapainotus koneeseen.










Kone näyttää minne ja kuinka paljon painoja vanteeseen tulisi kiinnittää. Kun tasapainotus on oikein tehty, Kone ilmoittaa näytölle OK merkit.




Renkaan paikkauksen saa tehdä vain rei'ille jotka ovat renkaan kulutuspinnassa. Reikä suurennetaan kaivertimella, joka sitten tukitaan tiivistystulpalla.







Renkaiden tehtävä on muuttaa moottorilta tuleva teho auton liikkeeksi ja mahdollistaa auton kääntäminen. 
Harjoitusrenkaassa oli merkinnät renkaan koosta, nopeusluokasta ja merkintä siitä että rengas ei tarvitse erillistä sisäkumia. (Radial tubeless)
Talvirenkaiden urasyvyyden tulisi olla lain mukaan vähintään 3mm ja kesärenkaiden 1,6mm. Nastarenkaissa nastojen määrä ei saisi poiketa muissa pyörissä yli 25 prosentilla siitä renkaasta jossa on eniten nastoja. Talvirenkaiden suositeltu urasyvyys on 5mm ja kesärenkaiden 4mm.

Asiakkaalle renkaiden vaihtoa voi perustella joko lakiin vedoten tai jos renkaat ovat vieä lailliset voi vedota siihen kuinka vaaralliset ne ovat liikenteessä. Vääränlaiset pyörän asentokulmat kuluttavat pyöriä enemmän vain toiselta puolelta rengasta. Myös liian pienet renkaanpaineet kuluttavat pyöriä enemmän ja vaikeuttavat ajoa. Epätasapainossa oleva rengas voi hankaloittaa auton ohjausta.

Työstä opittiin vaihtamaan, tasapainottamaan ja paikkaamaan rengas. Tätä työtä tehdessä kannattaa varoa ettei jätä sormiaan liikkuvien osien väliin.

1 kommentti:

  1. Tämä onkin hyvä taito osata. Meidänkin pitäisi nuo rengastyöt saada tehtyä. Mies on puhunut siitä, että hankkisi myös halliin saksinostimen. Sen avulla ilmeisesti onnistuu myös, ja saa samalla pohjan tarkastettua kunnolla, mikäli olen oikein ymmärtänyt. https://hybeko.fi/index.php/genie-nostimet/

    VastaaPoista